NE SAVA MIRTIMI: TEISMO MEDICINOS PATOLOGO UŽRAŠAI

„Tądien žmogaus kūnas man atsiskleidė kaip įstabus mechanizmas. Baimės neliko, ir visa galva pasinėriau į darbą. Dirbant užteko laiko ir pasigrožėti žmogaus kūnu: painiomis jo organų sistemomis, spalvomis ir – o taip – grožiu.“

Negalėčiau dalyvauti skrodime, o ką jau kalbėti apie patologo darbą – ne, ne ir dar kartą ne. Bet, yra tokių ypatingų žmonių, kurie be galo myli savo darbą, netgi jei tai yra lavonų skrodimas ir vienas iš jų – dr. Richard Shepherd. Taip, šis darbas gali žavėti ir patikėkit, patologai ne tik „pjausto“ lavonus.

Labai įdomiai ir gyvai parašyta negrožinė knyga apie išskirtinę – teismo medicinos patologo profesiją. Tai toli gražu ne kiekvienam pakeliamas darbas, tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai. Pats autorius juokaudamas jį palygina su mediko darbu, tik skirtumas tas, kad čia pacientai negyvi.

Šioje knygoje Dr. Richard Shepard aprašo savo profesinį kelią, kuris apima beveik 40 metų. Jis aptaria įsimintiniausias bylas, kuriose dalyvavo: laivo „Markizė“ avarija, rugsėjo 11-osios teroristinis išpuolis, princesės Dianos žūtis ir kt. Taip pat radau labai naudingos informacijos apie staigų kūdikių mirties ir sukrėsto vaiko sindromus.

Galima stebėti kaip keitėsi patologo specialybė, tyrimo metodai bei vyko kiti pokyčiai teisėsaugos ir sveikatos apsaugos sistemoje. Kadangi autorius dirba Didžiojoje Britanijoje, čia daug ir „egzotiškų“ teismo procesų su koroneriais, karališkaisiais advokatais ir, aišku, prisiekusiaisiais.

Apie mirtį, mirusiuosius ir skrodimus rašoma labai pagarbiai ir netgi galėčiau pasakyti, kad skaityti buvo išties malonu. Autorius nevengia ir pasijuokti iš savęs, yra ir jo asmeninio gyvenimo detalių bei pasakojimų apie šeimą. Man tik pritrūko nuotraukų, nes skaitant teko naudotis Google.

Mirtis ne visada būna paprasta ir aiški, kaip atrodo iš šalies, o patologo darbas labai panašus į mediko ir detektyvo kartu sudėjus. Nuoširdi, įtaigi, lengvai skaitoma knyga, leidžianti pažvelgti į skrodžiamojo vidų ir į mirtį, kasdien su ja susiduriančio žmogaus akimis.

Šią knygą galite rasti knygynuose arba leidyklos interneto svetainėje: https://balto.lt/ne-sava-mirtimi-dr-richard-shepherd/

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.