PASKUTINĖ MERGINA – Nadia Murad

„Būti negyvai geriau, nei būti parduotai kaip kokiam daiktui ir prievartaujamai, kol kūnas palūžta. Tarp mūsų vyrų buvo studentų, gydytojų, jaunų ir senų. Kočo mano broliai ir įbroliai stovėjo petys petin, kai islamistai beveik visus juos sušaudė. Tačiau jų mirtis truko akimirką. Kai esi sabija, miršti kiekvieną dieną, kiekvieną minutę.“

Knyga apie mažai kam žinomą, neraštingą Irako mažumą jazidus ir jų senovinę religiją jazidizmą. Dėl savo religijos jazidai nuolat būdavo persekiojami musulmonų, o 2014 m., „Islamo valstybė“ įvykdė žiaurų genocidą, kurio metu ištisi kaimai buvo išžudyti, o moterys parduotos į sekso vergiją.

Viena tokių moterų buvo ir šios knygos autorė. Nusipirkau šią knygą susidomėjusi Nadios istorija, tačiau aplinkybės taip susiklostė, jog perskaičiau tik dabar. Įdomu buvo skaityti apie vieną vargingiausių bendruomenių Irake, glaudžiai susijusią su gamta, matuojančią laiką derliumi ir šventėmis, gyvenančią didelėmis šeimomis ir besilaikančią keistų religinių tradicijų.

O knygos dalį apie islamistų įsiveržimą į kaimą, žudynes ir sekso vergiją skaityti buvo sunku. Skaitymą apsunkino publicistinis rašymo stilius ir, žinoma, vykstantis karas Ukrainoje. Manau, kad visi besipiktinantys pabėgėliais, turėtų paskaityti nuo ko jie bėga. Knyga unikali tuo, jpg tai yra vienos merginos iš tūkstančių, išgyvenusios genocidą, drąsus, nepagrąžintas, dokumentinis liudijimas.

Šokiravo ir religiniai niuansai. Grįžta merginos į jazidų bendruomenę ir pagrindė jų baimė: ar bus priimtos, nes jos nebeskaisčios. Nesvarbu, kad jų šeimos nariai išžudyti, jos pačios pabėgusios iš sekso vergijos, prievarta atverstos į islamą, neretai traumuotos visam gyvenimui. Juk tai net ne nuo jų priklausė, o čia kažkokie religiniai vadovai sprendžia ar jas priimti atgal.

Bet šią knygą pirmiausia vertinu kaip kovą už žmogaus ir moters teises. Palaikau Nadią ir jos misiją visa širdimi. Norėčiau, kad ji būtų paskutinė mergina, kuri patyrė genocidą, karą ir prievartavimus. Gaila, tačiau žinau, kad taip nėra.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.