HIDEN VALIO ŠEIMOS PASLAPTYS – Robert Kolker

„Dono ir Mimi Galvinų laikotarpio tėvams nieko nereikėjo žinoti nei apie dvigubą ryšio teoriją, nei apie šizofrenogeniškas motinas, kad suprastų: jeigu vaikams kažkas negerai, akys kryps į juos. Kas nutiko tiems vaikams,  kol jais rūpinosi tėvai? Kas jiems leido tokiais tapti? Kokie tėvai jie buvo? Tų laikų pamoka buvo aiški. Jeigu tavo vaikui kažkas ne taip, tikrai nereikia eiti pas gydytoją ir apie tai pasakoti.“

Šeimos nepasirinksi, o neretai, po idealiu fasadu slepiasi tai, ko geriau nežinotume. Tai negrožinė knyga apie šeimą, kuri išskirtinė ne tik savo dydžiu, bet ir labai paslaptinga liga – šizofrenija. Kaip gyventi, kai pusė šeimos išsikrausto iš proto?

Tačiau stebina ne tik tai. Iš pradžių buvo labai keista, kad ši šeima nusprendė turėti tiek daug vaikų. Po to buvo keista tai, kaip jie juos augino ir auklėjo. Po to pasirodė keisti jų tarpusavio santykiai. Ir kuo daugiau skaičiau, tuo ši šeima man atrodė keistesnė, liguistesnė ir atgrasesnė. Nors nuotraukos, kuriose įamžinta visi jos nariai, atrodo savotiškai žaviai – ypač dvi jauniausios mergytės.

Knyga sudaryta iš dviejų pasakojimo linijų: apie Galvinų šeimos narius ir apie šizofreniją. Robert Kolker per Galvinų šeimos istoriją, atskleidžia šizofrenijos, kaip ligos supratimą ir mokslinius tyrinėjimus. Su šia liga nebuvau susidūrusi, tačiau autorius labai įdomiai pasakoja apie jos pavadinimo kilmę, medicininius tyrinėjimus, gydymo metodus. Jis apžvelgia mediciną, genetiką, psichiatriją, epigenetiką, neurologiją, laboratorinius tyrimus, literatūrą ir vaistų kūrimą nuo 1903 metų iki šių dienų. Ir tai padeda susidaryti šios sudėtingos smegenų ligos paveikslą.

Tokios kaip Galvinų šeimos irgi labai prisidėjo prie šizofrenijos ligos tyrinėjimo. Tačiau viena būti šeima, parankia eksperimentams, o visai kas kita augti tokioje šeimoje: pasakojime atsiskleidžia vaikų patirta gėda, nepriežiūra, apleistumas, pažeminimas, emocinis ir fizinis smurtas, seksualinė prievarta. Neįsivaizduoju, nei kaip visa tai ištverti vaikams, nei kaip tėvams išgyventi užgriuvus tokiai ligai.

Šios šeimos istorija be galo sunki ir skaudi, jos nariams reikėjo daug drąsos atsiverti visuomenei. Be to, labai trūko sergančių brolių balso, jų išgyvenimų ir minčių, nors, akivaizdu, kad tai beveik neįmanoma. Perskaičiusi šią knygą, dabar geriau suprantu šeimas, kurios gyvena su sergančiais šeimos nariais. Ir labai žaviuosi mokslininkais, tyrinėjančiais šizofreniją bei viliuosi, kad jau greitai bus išrasti efektyvūs ir saugūs vaistai.

Šią knygą galite rasti knygynuose arba leidyklos interneto svetainėje: https://www.briedis.lt/Knygos/Negrozine-literatura/Istorija/Istorine-publicistika/Hiden-Valio-seimos-paslaptys.html?force_sid=sogb1i0urh73t4jvu9n4o6ipe6

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.